ВАС уличи в корупция бившия изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по

...
ВАС уличи в корупция бившия изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по
Коментари Харесай

ВАС осъди бившия шеф на ИАРА Галин Николов заради повишение на шурея си в Пловдив

ВАС уличи в корупция някогашния изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури Галин Николов, който повишил своя зет /брат на брачната половинка му/ Аспарух Томов. Състав на висшия административен съд е отменил решение на сътрудниците си от Стара Загора и е удостоверил констатациите на КПКОНПИ за съществуване на спор на ползи и във връзка с към този момент някогашният изпълнителен шеф. 
Прочетете още
Причината е, че той е повишил в служба посредством вътрешна процедура за конкурентен асортимент брата на брачната половинка си. Магистратите са приели като верни и законосъобразни констатациите на КПКОНПИ за съществуване на спор на ползи в управленческите дейности на Николов, който е бил наясно, че шуреят му е бил единствен претендент в препоръчаната процедура. „ Определяйки подбора да се извърши единствено в границите на бранш „ Рибарство и надзор - Пловдив “, а не и измежду други звена на администрацията на ИАРА,  Николов слага точно в привилегировано състояние шурея си по отношение на останалите чиновници на ИАРА, а с избора си на провеждането на процедурата - посредством конкурентен асортимент, а не посредством някоя от другите вероятни процедури за заемане на свободна служба, в това число и посредством осъществяване на конкурс, той слага Т. в привилегировано състояние и по отношение на другите възможни претенденти за заемане на длъжността отвън ИАРА, които биха взели участие в състезанието “ се акцентира в претекстовете на Върховен административен съд.

Потвърдени са и наложените от Комисията наказания в размер на 5000 лв.. 



Аспарух Томов

През август 2020 заместник-изпълнителният шеф на ИАРА прави предложение до изпълнителния шеф на ИАРА за пускане на процедура по конкурентен асортимент за длъжността „ основен контрольор РК " в бранш „ Рибарство и надзор - Пловдив “ към отдел „ Рибарство и надзор - Южна България “, гр. Пловдив в Главна дирекция „ Рибарство и надзор “ в ИАРА, с оглед налична вакантна служба и нуждата да бъде назначен дипломиран чиновник.

Заместник-изпълнителният шеф на ИАРА предлага конкурентният асортимент да се организира в границите на бранш „ Рибарство и надзор - Пловдив “. Във връзка с по този начин направеното предложение от Дирекция „ Административно-правно обслужване и човешки запаси “ е направена Справка по отношение на чиновниците, които дават отговор на изискванията на член 30 от Наредбата за изискванията и реда за оценяване осъществяването на чиновниците в държавната администрация за повишение в служба, посредством заемане на по-висока служба „ основен контрольор РК “ в бранш „ Рибарство и надзор - Пловдив “ към отдел „ Рибарство и надзор - Южна България “, гр. Пловдив в Главна дирекция „ Рибарство и надзор “ в ИАРА. В направената информация е включен единствено един чиновник - А.Т., заемащ служба „ старши контрольор РК “, II младши сан, с последна оценка по НУРОИСДА - осъществяването надвишава условията, сложена за 2019г. и с професионален опит над 2 години. Именно той е братът на брачната половинка на Галин Николов. В разследване на процедурата е нараснал. 

Николов бе махленски в корупция от КПКОНПИ и по други три спора на ползи. Според данните той е взел участие като началник на планове и е получавал финансово заплащане за това. Не е ясно дали Николов е обжалвал пред Върховен административен съд и тези обвинявания, защото към момента решение по този проблем липсва. 

Междувременно  Върховен административен съд удостовери още две преписки на КПКОНПИ. 

Кметът на община Никола Козлево Ешреф Реджеб е бил в спор на ползи, когато е подписал платежните нареждания за субсидиране на локалния футболен клуб и на компания на синовете си. Решението на ВАС потвърждава констатацията на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

Магистратите са определили като верни и законосъобразни заключенията на специалистите на КПКОНПИ, че кметът е имал частен интерес при сключване на платежните нареждания както за субсидиране на локалния футболен клуб, поради това, че синът му е член на управителния съвет на спортното сдружение, по този начин и за доставка на храни, питиета и битови консумативи от компания, в която двамата му синове са съдружници.

Законосъобразна последица от открития спор на ползи е и постановеното лишаване на сума, съставляваща чистото на ден заплащане на Е. Реджеб на датите, на които е разходвал общински средства в интерес на обвързваните лица и сума, представляваща получената материална полза, вследствие на открития спор на ползи, на обща стойност 98 138 лв..

Върховният съд удостовери и решението на КПКОНПИ за открит спор на ползи и на благоевградската общинска съветничка Валентина Шаркова за това, че е гласувала за приемането на две решения на общинския съвет в Благоевград в полза на свързани с нея лица – одобрение на понижаване на дължимите наеми и освобождение от наем на търговски сдружения по отношение на епидемиологичната конюнктура в България през 2020 година

Съдът е удостоверил и констатацията на Комисията за съществуване на икономическа взаимозависимост и съгласуваност сред Шаркова и един от облагодетелстваните от решенията на Общинския съвет търговски обекти. “В случая цялостният разбор на хронологията на дейностите и събитията, предвид на събраните по делото доказателства, постанова извода за финансово-стопанско обвързване сред В. Шаркова и ЛАРГО МОЛ ООД “, се споделя в правосъдното решение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР